امروزه انواع ماستیک کاربرد بسیار زیادی در صنایع مختلف مخصوصاً صنعت ساخت و ساز پیدا کرده است. به طور معمول انواع ماستیک به عنوان زیرکار و درزبند استفاده می شود. ماستیک انواع مختلفی دارد که با توجه به کاربرد آن انتخاب می شود. پودر ماستیک در بازار ساخت و ساز کنونی از فروش قابل توجهی برخوردار است. این پودر برای مرمت و ایجاد سطحی صاف بر روی دیوار های گچی استفاده می شود. درز های انواع سازه ها توسط این پودر، پر شده و به سازه استحکام می بخشد. این پودر از خاصیت چسبندگی بالایی برخوردار است. اگر بخواهیم مثالی برای پودر ماستیک بزنیم آن را به پودر گچی تشبیه می کنیم که خاصیت چسبندگی دارد. این محصول در اجرای کفپوش صنعتی کاربرد زیادی دارد.
انواع ماستیک و کاربرد آن ها
همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم پودر ماستیک کاربرد بسیار زیادی در صنایع مختلف دارد. از مهم ترین کاربرد های این پودر می توان به درزبندی سطوح و محفظه ها در صنایع حساس اشاره کرد. اما بیشترین کاربرد این ماده، استفاده در ساخت دکوراسیون داخلی و دکوراسیون خارجی انواع سازه ها است. به طور مثال از این ماده برای نصب صفحات گچی آماده جهت تزیین دکوراسیون داخلی استفاده می شود. همچنین فوم های پلی استایرین به وسیله ی این ماده جهت عایق بندی استفاده می شوند. برای درزبندی انواع تیغه های بتنی، گچی، سفالی یا غیره از این ماده استفاده می شود.
از مهم ترین ویژگی هایی که باعث شده انواع ماستیک در صنعت، کاربرد زیادی پیدا کنند؛ می توان به قدرت چسبندگی بسیار بالای این ماده، طول عمر بسیار بالای کیفیت آن، حفظ کیفیت در برابر شرایط مختلف آب و هوایی، عدم انقباض و روان بودن، غیر سمی بودن این ماده و سازگاری آن با محیط زیست، حفظ کیفیت در برابر رنگ شدن و ترکیب آن با انواع حلال ها و غیره اشاره کرد.
ماستیک پلی سولفاید
ماستیک پلی سولفاید یکی از انواع ماستیک است که در صنایع مختلف و کارخانجات کاربرد بسیار زیادی دارد. از این ماده جهت آب بندی سطح بتنی فرودگاه ها یا سازه های مورد استفاده در صنعت نفت و پتروشیمی و آب و فاضلاب استفاده می شود.
منابع بتنی در مواجه با انبساط و انقباض دچار ترک هایی می شوند، این ترک ها به وسیله ی ماستیک پلی سولفاید آب بندی می شود. زیرا این ماده در برابر انبساط و انقباض از مقاومت بالایی برخوردار است. از آن جا که این ماده در برابر ترکیب با انواع مواد نفتی و شیمیایی، از خود مقاومت نشان می دهد، از آن برای پوشش دادن انواع سطوح بتنی و فلزی و انواع لوله های انتقالی که در معرض مواد شیمیایی و نفتی هستند، استفاده می شود.
ماستیک پلی یورتان
ماستیک پلی یورتان نیز مصارف صنعتی بیشتری دارد. از مهم ترین ویژگی هایی که باعث شده ماستیک پلی یورتان، در صنعت به کار گرفته شود؛ قابلیت انعطاف پذیری بالای این نوع ماده است. تک جزئی بودن این ماده موجب شده تا در برابر رطوبت هوا به سرعت خشک شود و از آن برای درزگیری های عمودی استفاده کنند. این ماده انعطاف پذیری خود را در شرایط دمایی مختلف حفظ می کند.
ماستیک های قیری
ماستیک قیری یکی دیگر از انواع ماستیک است. همانطور که از نام آن پیداست از آن برای درزگیری سطوح آسفالت استفاده می کنند. به دلیل خاصیت چسبندگی بسیار بالایی که دارد از آن جهت پر کردن ترک ها و حفره های ساختمان نیز استفاده می کنند. این نوع ماستیک کاربرد بیشتری در طراحی خارجی سازه ها دارد. ترکیب این ماستیک شامل موادی همچون قیر، لاستیک و دیگر مواد شیمیایی می باشد.
ماستیک های سیلیکونی
ماستیک سیلیکونی نیز یک ماده تک جزئی است. فرمولاسیون این ماده پیشرفت قابل توجهی داشته و توانسته چسبندگی بسیار بالایی را ایجاد کند. شاید بسیاری از شما از این ماده در منزل استفاده کرده باشید. باید بدانید ماستیک سیلیکونی در صنعت کاربرد بسیار زیادی دارد. از آن برای آب بندی انواع مخازن و محفظه ها استفاده می شود.
ماستیک های اپوکسی
ماستیک اپوکسی نیز یکی از انواع ماستیک می باشد که بیشترین کاربرد را در نصب سازه ها دارد. این ماستیک بر پایه رزین ساخته شده است و در اجرای کفپوش اپوکسی نیز کاربرد دارد. خاصیت الاستیسیته قابل توجهی نسبت به دیگر انواع ماستیک دارد. ماستیک اپوکسی در مواجهه با حرارت نیز نسبت به بقیه ماستیک ها برتری دارد. از این محصول به عنوان لایه ای میانی در ساخت کف سازه ها استفاده می شود.