کفپوش پارکینگ یکی از نقاط سازه است که بیشترین فشار و رفت و آمد را به خود میبینید و میتوان گفت یکی از پر تردد ترین نقاط در ساختمانها و مجتمعها، پارکینگها هستند. به همین دلیل باید از مصالح با دوام، در ساخت و بهینه سازی نمای آنها استفاده گردد. کفپوش اپوکسی یا پلی یورتان، در مقایسه با کفپوشهای سنتی مانند؛ بتنی، سرامیکی، سیمانی و سنگی از مزایای فراوانی برخوردار هستند و این امر سبب شده تا مورد توجه عموم قرار بگیرند.
کفپوش پلی یورتان در مقایسه با سایر مصالح، از ضخامت کمتری برخوردار است و در هنگام تردد خودروها صدا و ارتعاش کمتری ایجاد میکند. استفاده از کفپوش های با رنگ روشن میتواند، به شکل موثری بر روشن شدن فضای پارکینگ بیفزاید.
انواع کفپوشهای قابل اجرا در پارکینگ
- کفپوش اپوکسی
- کفپوش بتنی
- کفپوش پلی یورتان
تفاوت کفپوش اپوکسی با سنگ
هزینهی اجرا
میزان هزینهی اجرای کفپوش پارکینگ به عوامل مختلفی بستگی دارد. با در نظر گرفتن میانگین قیمت مواد اولیه و هزینههای جانبی، اجرای کفپوش سنگ به هیچ عنوان صرفه ی اقتصادی نخواهد داشت.
نحوهی اجرا
برای اجرای کفپوش پارکینگ اپوکسی فقط کافیست تا سطوح از وجود هر گونه آلودگی پاک گردد و سپس عملیات کف سازی پارکینگ انجام گیرد. در صورتی که برای کف سازی کفپوش سنگی، ابتدا باید تمام سطح با استفاده از ملات سیمان پوشانده شود و سپس سنگها بر روی لایهی سیمانی نصب گردد. در نهایت درزهای میان آن با ملات سیمان پر میگردد.
از مهمترین نکات منفی اجرای کفپوش پارکینگ با سنگ، میتوان به اضافه شدن وزن مرده به ساختمان اشاره کرد. به طور تقریبی وزن هر متر مربع کفپوش سنگ، 15 تا 20 کیلوگرم در هر متر مربع میباشد. این در حالی است که، کفپوش اپوکسی در هر متر مربع، تنها وزنی معادل با 4 کیلوگرم به ساختمان اعمال میکند.
آب بندی
در صورت استفاده از مصالح سنگ برای کف سازی، حتما باید قبل از اجرای آن، مراحل عایق کاری و آب بندی انجام گیرد. این در حالی است که، کفپوش پلی یورتان نیازی به آب بندی ندارد.
خط کشی و جانمایی
یکی از نکات مهم در پارکنگها که باید مورد توجه قرار گیرد، اعمال خط کشیها و علائم راهنمایی میباشد. از مهمترین مزیتهای کفپوش پارکینگ اپوکسی نسبت به سنگ، قابلیت ایجاد خطوط و طرح های مختلف است.
تعمیر و نگهداری
با گذشت زمان و نیاز به بازسازی و تعمیر کفپوش پارکینگ، یکی از چالشهایی که با آن مواجه می شوید، یافتن سنگ مطابق با کفپوش پارکینگ است. این نوع مصالح ساختمانی پس از مدتی دیگر توسط کارخانه تولید نمیگردند. اما از سوی دیگر، کفپوش اپوکسی از جمله ی موادی است که همیشه در دسترس میباشد.
ضخامت اجرایی
در زمان اجرای کفپوش پارکینگ از جنس سنگ، باید به ارتفاع سقف آن دقت کنید. زیرا کفپوش سنگی دارای ضخامتی بالغ بر 5 الی 6 سانت میباشد. این در حالی است که، ضخامت کفپوش پلی یورتان رقم ناچیزی معادل 3 میلیمتر است. ضخامت کفپوش پلی یورتان رقم ناچیزی معادل 3 میلیمتر است.
تفاوت کفپوش اپوکسی با بتن سخت رنگی
کفپوش پارکینگ بتنی با وجود انجام زیرساختها و استفاده از مواد سخت کننده و تقویت کننده، دارای ضعفهای فراوانی میباشد. این مشکلات باعث عدم اطمینان در انتخاب بتن، به عنوان لایهی نهایی میشود. از نمونه تفاوتها و ضعفهای کفپوش بتنی نسبت به اپوکسی، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عدم پایداری در برابر مواد شیمیایی
- نفوذ مایعات به داخل سطح
- ایجاد گرد و غبار
- ظاهر نامناسب
- عدم برخورداری از خاصیت تمیز شوندگی
- ضخامت بالا و عدم چسبندگی به لایهی بتن قدیمی
دلایل استفاده از کفپوش مناسب در پارکینگ
در ادامه به برخی نکات پر اهمیت در استفاده از یک کفپوش مناسب در پارکینگ میپردازیم:
بهبود دید
استفاده از رنگهای روشن، علاوه بر القای تاثیر مثبت بر روحیه ی افراد مراجعه کننده، میتوان به شکل موثری بر روشن شدن فضا و دید رانندگان افزود.
سهولت در مسیریابی
ایجاد خطوط و علائم به شکلی واضح بر روی سطح، یکی از مهمترین نکات در انتخاب نوع کفپوش پارکینگ میباشد.
سطوح ضد لغزش
کفپوش پارکینگ اپوکسی حتی در شرایط مرطوب، میتواند سطحی ضد لغزش و ایمن فراهم کند. این در صورتی است که، پوشش های سنگی و بتنی از میزان لغزندگی بالایی برخوردار هستند.
مراقبت و نگهداری
یکی از نکات مهم به خصوص در کفپوش پارکینگ، سهولت آن در امر نظافت و تعمیرات است.
مزایای کفپوش اپوکسی پارکینگ
- طول عمر و دوام کفپوش اپوکسی نسبت به سایر مصالح
- قیمت مناسب در اجرای کفپوش اپوکسی و کم بودن هزینههای نگهداری آن
- تنوع بسیار زیاد در رنگ بندی و قابلیت ایجاد طرحهای مختلف در کفپوش اپوکسی.
- مقاومت بسیار بالای کفپوش اپوکسی در برابر مواد شیمیایی
- مقاوم در برابر حرارت و آتش سوزی
- غیر قابل نفوذ و عایق بودن کفپوش اپوکسی در برابر رطوبت
- قابلیت تمیز کاری بسیار آسان
- عایق بودن کفپوش پارکینگ اپوکسی در برابر جریان الکتریسیته
ایجاد خطوط و علائم به شکلی واضح بر روی سطح، یکی از مهمترین نکات در انتخاب نوع کفپوش پارکینگ میباشد.
روش اجرای کفپوش پارکینگ اپوکسی یا پلی یورتان
- آمادهسازی سطح: برای ایجاد چسبندگی هرچه بهتر میان کفپوش اپوکسی و سطح مورد نظر، انجام فرایند آماده سازی سطح، امری بسیار مهم تلقی میشود. به طور معمول، برای انجام این فرایند از دستگاه سابزنی استفاده میشود. قابل ذکر است که، در صورت وجود آلودگیهایی مانند؛ روغن باید پیش از سابزنی، از مواد شیمیایی برای زدودن چربی ها استفاده شود.
- از بین بردن گرد و غبار: جهت افزایش کارآیی و کیفیت ظاهری و نیز ایجاد چسبندگی بیشتر، باید تمام سطوح از وجود گرد و غبار پاک گردد. برای انجام این مرحله از دستگاه مکندهی صنعتی استفاده میشود. همچنین عدم وجود غبار، باعث صرفهجویی در مصرف مواد اولیه مانند پرایمر میگردد.
- اجرای لایه اولیه یا پرایمر: پس از انجام زیر سازی و تمیزکاری سطح، با ایجاد لایهای از پرایمر چسبندگی کفپوش تضمین می گردد. این مرحله در میزان کیفیت و دوام کفپوش پارکینگ بسیار تاثیرگذار است. این مواد، تمام منافذ و حفرههای موجود بر روی سطح مورد نظر را پر میکند و سبب ایجاد سطحی صاف و هموار می گردد. این کار همچنین، خطر طبله زدن و درصد ایجاد حباب را به نحو چشمگیری کاهش می دهد.
- اجرای لایه میانی: در این مرحله باید رنگ پرایمر با هاردنر به خوبی مخلوط گردد. این فرایند باید به خوبی و با دقت انجام گیرد، تا نتیجهی نهایی محلولی یکنواخت از کفپوش اپوکسی باشد. در مرحله ی بعد با استفاده از یک غلطک مناسب، مواد بر روی سطح مالیده میشود.
- اجرای لایه نهایی: همانند مرحلهی قبل، با استفاده از یک غلطک مناسب تمام سطوح با رنگ اپوکسی پوشیده میشود. استفاده از غلطک باعث ایجاد یک سطح زبر میشود. این امر سبب میشود تا به میزان زیادی در مصرف رنگ اپوکسی صرفه جویی شود.
کفپوش پارکینگ اپوکسی حتی در شرایط مرطوب، میتواند سطحی ضد لغزش و ایمن فراهم کند.
جمع بندی
کفپوشهای اپوکسی یا پلی یورتان نسبت به سایر انواع کفپوش پارکینگ، از کاربردها و مصارف بسیار متنوعی برخوردار هستند. اجرا و نصب ساده، قابلیت استفاده در تمام مکانها، هزینهی مناسب اجرا، تنوع در طراحی، استفاده از این محصول را با استقبال فراوانی روبرو کرده است.
استفاده از این نوع کفپوش منجر به ایجاد سطحی صاف و صیقلی میشود. این ویژگی نگهداری، شستشو و پاکیزگی کفپوش را بسیار سهل و آسان میکند. برخورداری از این مزیت سبب شده است تا، این محصول مصارف و کاربرد های گسترده ای داشته باشد.